sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Bani ascunsi. Despre sotii si incredere

Pentru ca discutam despre banii comuni, astazi voi povesti despre un fenomen pe care il vad tot mai des: banii ascunsi. Sunti sigura ca si voi ati intalnit persoane care pastreaza diverse sume de bani "fara stirea sotului/sotiei". Nu gasesc ca este normal ca intr-un cuplu sa existe un astfel de comportament. 

O femeie are intr-adevar nevoie sa ruleze sume frumoase - va gasi in permanenta cate o nevoie a caminului sau a familiei. Ea este persoana care se ocupa de cheltuielile "administrative": aprovizionare cu alimente si bunurile de consum ale casei, plata utilitatilor etc. Desigur, exista si barbati care fac acest lucru, dar majoritatea se va limita doar la plata facturilor iar un procent infim va prelua listele pentru cumparaturi.
Prin urmare, femeile au de-a face cu cel mai mare rulaj de bani: sunt cheltuieli inevitabile, zilnice si saptamanale. Desigur, la finalul lunii pot ramane destui bani in plus, din aceste activitati. Bani pe care, unele femei prefera sa ii treaca sub tacere, considerandu-i ca bani pentru "zile negre"sau cheltuieli neasteptate". Desigur, exista si alte surse din care aceste femei isi pot rotunji pusculita astfel incat sumele sa fie destul de mari. Iar atunci cand li se cere o suma de bani - sunt mai mult decat dispuse sa iti ofere: scapa de grija ascunderii lor pentru o perioada. Uneori insa, acestea cer dobanda pe banii imprumutati. Prima optiune nu mi se pare morala. Cea de-a doua este si ilegala.

Sfatul meu, pentru cazul in care va intalniti cu astfel de situatii - "iti dau bani dar sa nu stie al meu"; "te imprumut dar sa nu spui o vorba sotiei mele"- este sa refuzati politicos. Mai bine cautati o alta sursa pentru a va imprumuta decat sa deveniti complici la inselatoria unei persoane pe care o cunoasteti.
Pe langa asta, in momentul cand sotul respectiv isi va da seama ca o parte din banii comuni sunt dositi, increderea in cuplu se spulbera. Iar cel care va fi pus la originea necazurilor veti fi voi, cei care ati comis o "indiscretie".
Exista si un revers al medaliei: o tanara doamna, casatorita cu un barbat instarit, ajunsese sa fie santajata de cel caruia ii imprumutase bani: un vechi prieten de familie. Acesta, ii ceruse cateva sute de euro imprumut. Greseala femeii (care stia ca sotul nu agreeaza sa dea bani cu imprumut) a fost sa ii spuna acest lucru. Prietenul a refuzat mai apoi sa inapoieze banii. Chiar mai mult, de la sume mici a trecut rapid la sume din ce in ce mai mari pentru a pastra secretul. Intr-un final, femeia a povestit sotului ce se intamplase si faptul ca era santajata. La o discutie mai aprinsa, din dorinta de a se razbuna, santajistul a spus ca femeia prestase  si anumite "servicii" pentru a pastra secretul. Ceea ce a rezultat a fost un scandal monstru la care au luat parte familia, vecinii si Politia. 

Desi omul a recunoscut ca mintise, relatia intre cei doi soti a fost distrusa iremediabil. S-a ajuns la divort si scandal monstru in vazul lumii, de fiecare data cand se vedeau: cei doi soti si prietenul lor foarte bun. Relatii construite in multi ani au disparut din cauza unei indiscretii prostesti si a unei situatii stupide, care s-a iscat din dorinta de a avea bani multi, castigati usor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu