joi, 10 octombrie 2013

Caminul si sarcinile domestice


Imi aduc aminte despre invataturile stra-bunicii mele, o femeie simpla dar cu multa creativitate. Desi eram foarte mica, imi spunea mereu ca "in casa unde femeia nu e gospodina, treaba nu merge".  Nu pricepeam eu ce inseamna a fi gospodina pe atunci, dar am inteles ce anume voia sa spuna multi ani mai tarziu. 

Articolul de mai jos a pornit de la sensul pe care cuvantul "gospodina"il are in zilele noastre. Multe femei  ii atribuie doar intelesul de "menajera" si atat. A fi gospodina inseamna mai mult decat a face curatenie si mancare. Inseamna sa te ingrijesti de caminul pe care il imparti cu omul de langa tine si casa in care iti cresti copiii.
Poate ca multe dintre voi se vor supara cand voi spune ca o femeie trebuie sa aiba grija de casa. Mie mi se pare normal acest lucru: barbatii nu sunt programati genetic pentru asta. Cu siguranta exista si barbati care gestioneaza perfect banii si necesitatile unei gospodarii: sunt insa fenomene rare si trebuie apreciati! 
Din experienta, am vazut ca in cele mai multe familii barbatul este cel care ajuta la treburile casei. Distributia sarcinilor domestice, intocmirea listelor de cumparaturi si supravegherea casei apartine totdeauna femeii. Si asta nu e rau si nici nu este un lucru injositor, in opinia mea. Sunt multe studii care au demonstrat abilitatile femeilor in indeplinirea mai multor sarcini deodata dar si in planificarea/organizarea in cel mai eficient mod a activitatilor.  Femeia gestioneaza plata facturilor si a cheltuielilor casei, indiferent de sursa de venit a banilor - pentru ca intr-o familie armonioasa nu exista banii mei sau banii tai. Veniturile financiare sunt, in acest caz, banii nostri. Sunt multe povestile pe care le-am auzit despre bani si casnicie, iar unele din ele vor fi gasite cat de curand aici, pe blog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu