luni, 9 septembrie 2013

Oare in ce ape se scalda soacrele?


Povestea de mai jos e ciudata. Subiectul insa e destul de intalnit: am vazut situatii asemanatoare prin locurile pe unde am umblat. Oamenii, in special pensionarii, evita cheltuielile cu apa curenta. Uneori insa, exagerarile produc situatii din cele mai stupide.

Regula casei: "Ne spalam dar nu aruncam apa. O pastram pentru ca e scumpa si o aruncam in WC dupa ce ne facem nevoile."

Coronarul: "Nu asezam farfuriile una peste alta pentru ca se vor murdari. Le ducem la bucatarie individual si le spalam pe rand"

 Cand una din cunostintele mele mi-a spus asta, am crezut ca ma ia peste picior. Aveam sa aflu ca nu glumea in minutele imediat urmatoare, cand mi-a povestit ceva uluitor. Soacra ei este o femeie "econoama". Iar prin asta, doamna respectiva intelegea sa fie si ecologista - "eu asa am fost crescuta de ai mei: trebuie neaparat sa salvam resursele de apa ale Pamantului"

Trebuie spuse cateva lucruri despre circumstantele in care se intamplau toate aceste fapte. Tinerii si socrii (parintii baiatului) locuiau intr-un apartament de 4 camere. Desi aveau doua bai (una cu cada, una doar cu dus), cea de-a doua era incuiata in permanenta - fusese transformata in spatiu de depozitare a "amintirilor" (cutii cu ornamente de Craciun, albume foto vechi, ziare si reviste "importante", jucarii, haine demodate, obiecte uzate "dar inca bune" si alte lucruri marunte.

Asadar, toata casa avea la dispozitie o singura baie, cea in care exista o cada. Parintii baiatului nu foloseau dusul - nu ii vedeau rostul, era o irosire inutila de apa.

Ce se intampla in realitate? Atunci cand cineva isi facea baie, apa se pastra in cada pana se consuma: adica se punea in vasul de toaleta (pentru a nu mai cheltui suplimentar si sa nu mai fii nevoit sa tragi apa). Faptul ca pe timp de vara apa respectiva se cam imputea si mirosea nu parea sa deranjeze pe cineva. Doar pe nora si uneori pe musafiri.

 Cum a pornit scandalul?

Nora voia sa isi faca un dus rapid - avea interviu pentru o slujba noua chiar in pauza de pranz. Voia sa isi spele parul si sa isi improspateze tinuta pentru intalnirea cu viitorii sefi. Din pacate, cu o seara inainte isi facuse baie sotul sau si cada era inca plina. Cand soacra a auzit ca s-a tras dopul si apa a inceput sa se scurga, aproape ca a spart usa peste nora: trebuia sa inceteze cu mironoselile si fandoseala. Desi a rezistat cu stoicism asaltului soacrei, porcaiala nu a incetat. Dupa cum va spuneam la inceput, atunci cand mancau impreuna, erau obligati sa isi care farfuriile la chiuveta. Acestea nu se strangeau, asa cum se face intr-o casa de oameni normali, toate odata, ci pe rand, incat dupa fiecare fel de mancare cu totii faceau jogging, fiind serviti ca la cantina, de mama soacra. Fiecare isi lua farfuria in care mancase , o ducea la bucatarie si primea felul doi. Cum il primea? In aceeasi farfurie, normal!! Doar nu era sa se consume atat de multa apa. Apoi, la sfarsitul mesei, fiecare isi lua farfuria si tacamurile si le ducea la chiuveta (sau in preajma, exclusa fiind punerea unei farfurii peste alta: li s-ar fi murdarit fundul!!). Acolo, nora trebuia sa le spele rapid, intr-un mod foarte ciudat: le dadea cu detergent (adica le sapunea bine) pe toate. Abia la final dadea drumul la apa, doar un firicel, de ziceai ca robinetul face pipilica, si le "spala".



Intr-o seara, la cateva zile dupa interviu, soacra s-a simtit obligata sa ii aminteasca nurorii modul in care trebuie sa isi faca baie si sa spele vasele. Era scandalizata de faptul ca nora ii iesise din cuvant si, cum in casa venisera multe neamuri in vizita, a tinut sa explice de fata cu toata lumea modul in care ei salveaza Pamantul. Si cum ca nora este cea care iroseste cu atatea fandoseli, bunatate de resurse.

Doar ca nu pricepea de ce toata lumea rade. Modul in care se exprima si vorbea i-a facut pe ceilalti sa creada ca e ironica si ca face glume. Cand nora le-a expus "pacatul" si au vazut ca soacra vorbeste serios, au izbucnit in rasete isterice. Luata in deradere, soacra a plecat furioasa. Nimeni nu i-a mai trecut pragul de atunci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu